Challenge
Descarregar Pdf1. Escola Països Catalans
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Escola Països Catalans
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Eloy Gonzàlez Carreres
Nom dels i les components de l'equip: Lluc Argiles Cucó, Cel Saez Bosch, Xenia Balaguer Segura, Pol Alcantara Peinado, Gala Jimenez Roca, Edgar Nevado Peinado, Nil Aguila Millas, Eric Cabezas Daniela i Cabrera Júlia Duaigues
Títol del Projecte d'Innovació: Tortuga Robot
Breu resum del Projecte d'Innovació: Crear un robot que tingui la forma i aparença d'una tortuga, per a que pugui grabar les interaccions dels animals marins sense destorbar-los amb la presència humana.
2. Els Taurons
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut de Seròs
Població: Seròs
Nom de l'entrenador/a: Lluís Ramon Pedrol Roca
Nom dels i les components de l'equip: Oumayma Igzoumen, Fatima Zohra Anaiba, Alba Agustí Mestre, Oriol Royo Clua, Lassine Kone i Ossama El Adel
Títol del Projecte d'Innovació: Influència de la contaminació en la lluminositat marina
Breu resum del Projecte d'Innovació: Mitjançant una sèrie d'experiments amb plaques de control mesurarem com diferents tipus de contaminants poden influir en la reducció de la intensitat de llum ambiental que arriba a l'interior de l'aigua del mar.
3. Els Germas
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Colegio Santa Ana
Població: Fraga (Osca)
Nom de l'entrenador/a: Salvador Ricart Cortí
Nom dels i les components de l'equip: Alex Larroya, Denis Chesaru, Lucas Francia, Leo Labella, Eneko Maciá, Cristian Maerean, Éric Peralta i Orlando Zapater
Títol del Projecte d'Innovació: Investigando el coral
Breu resum del Projecte d'Innovació: El coral está en peligro y para favorecer su investigación sin dañarlo, intentaremos crear unas plataformas respetuosas con esta forma de vida, a la vez resistentes y biodegradables.
4. Escola Francesco Tonucci
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Escola Francesco Tonucci
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Eloy Gonzàlez Carreres
Nom dels i les components de l'equip: Pau Mercè Peralta, Nil Sampietro Navarro, Guillem Serra Montiu, Aleix Serra Lavega, Marc Panadés Benet i Nil Jaimejuan Jové
Títol del Projecte d'Innovació: Submarí depuradora
Breu resum del Projecte d'Innovació: La idea del nostre projecte és construir un submarí dron que a l'hora que es fa servir per a explorar l'oceà, vagi netejant l'aigua de plàstics i altres elements contaminants.
5. B2LK
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut Ermengol IV
Població: Bellcaire d'Urgell
Nom de l'entrenador/a: Elisabet Margalida Nebot
Nom dels i les components de l'equip: Abel Ginestà Boldú, Andrei Ghejan, Erik Mas Lavin, Gisela Navarlaz Gimenez, Joan Trescens Giné, Naín Cabezas Fenández, Nolasc Mas i Piñol, Oleguer Vicioso Viladrich, Ona Bonet Olives i Yaser Krifi Kharmich
Títol del Projecte d'Innovació: La IA, clau en l’exploració de l’oceà?
Breu resum del Projecte d'Innovació: En aquest projecte analitzarem les possibilitats de la IA en l'exploració de l'oceà. Especialment, els reptes i potencialitats que representa en l'estudi de la biologia marina.
6. FEDAC Lego Energy - La Llavor
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: FEDAC Guissona
Població: Guissona
Nom de l'entrenador/a: Jéssica Gómez Valero
Nom dels i les components de l'equip: Maria Paula, Martina, Jaume, Robert, Max, Cesc, Èric, Ramon, Aniol i Clàudia
Títol del Projecte d'Innovació: Vaixells Intel·ligents: Salvant Cetacis i Tortugues per un Oceà en Equilibri
Breu resum del Projecte d'Innovació: Els oceans són ecosistemes delicats i interconnectats, on cada espècie juga un paper essencial en el manteniment de l'equilibri ecològic. Els cetacis, com les balenes i els dofins, així com les tortugues marines, són espècies fonamentals que contribueixen a la salut dels ecosistemes marins. No obstant això, l'augment del trànsit marítim comporta greus perills per a aquestes criatures, incloent-hi col·lisions amb vaixells, soroll submarí que afecta la seva capacitat de comunicar-se i desplaçar-se, i canvis en els seus hàbits migratoris.
Les col·lisions són particularment devastadores: poden causar greus ferides o la mort d'aquests animals. A més, l'augment de les activitats humanes al mar incrementa el risc de desplaçar aquestes espècies de les seves zones habituals, cosa que afecta negativament les cadenes tròfiques i el cicle de nutrients marins.
Una possible solució tecnològica seria la creació de vaixells equipats amb sensors avançats que ajudin a evitar aquestes col·lisions. Aquests sensors podrien detectar la presència de cetacis i tortugues marines en temps real, utilitzant tecnologia com el sonar passiu, càmeres tèrmiques o sistemes de detecció acústica. Un cop detectats els animals, es podrien activar mecanismes no invasius, com sons d'alerta, per espantar-los suaument i dirigir-los cap a zones segures, alhora que el vaixell redueix la velocitat o modifica la seva ruta per evitar-los.
Aquest tipus de vaixells innovadors podrien ser un gran avenç per garantir la convivència harmònica entre les activitats marítimes i la preservació de les espècies marines, ajudant a mantenir la biodiversitat i la salut dels oceans a llarg termini.
7. Ronda Submerged
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut Ronda
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Mario Subias Pueyo
Nom dels i les components de l'equip: Laia Martínez Calzada, Jan Bonet Barri, Xavier González Gallén, Claudia Molina Roque, Olau Parrot Monell, Adrià Romeu Vilanova, Dídac Salinas Erill, Joan Vilanova Olivart, Ibrahima Diallo Diallo i Martí Crisén Bernadets
Títol del Projecte d'Innovació: Maricultura amb tonyines vermelles
Breu resum del Projecte d'Innovació: Presentem un projecte de cria de tonyines vermelles en el mar Mediterrani amb seccions i tanques on la intervenció de persones sigui mínima. Intentarem degradar al mínim l'hàbitat, no alterar els sistemes tròfics, ni transmetre malalties; per altra banda volem racionalitzar la producció d’un dels productes amb més demanda nacional i internacional, com és la tonyina. Ho volem dissenyar amb els mitjans tècnics actuals que disposem com poden ser els sensors de temperatura, càmeres de visió, vigilància a distància,... amb la finalitat d’aconseguir peix de qualitat i quantitat al llarg de tots els mesos de l’any.
8. Ocean Rescue
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut de Guissona
Població: Guissona
Nom de l'entrenador/a: Montse Macià Bobet
Nom dels i les components de l'equip: Oriol Alcázar, Jan Calvet, Joan Marc Cuenca, Andreea Buleandra, Biel Llordés, Adrià Tresents, Àlex Bravo, Alba García i Elena Girlea
Títol del Projecte d'Innovació: Els bussejadors i les seves investigacions
Breu resum del Projecte d'Innovació: L'equip Ocean Rescue ha proposat la construcció d'un prototip que pugui ajudar als bussejadors que estudien la contaminació marina, principalment la causada pels plàstics. El prototip incorpora càmera i llum perquè el bussejador pugui observar zones inaccessibles. També té un aspirador i unes pinces per recollir mostres. L'objectiu és facilitar la tasca de detecció i catalogació d'aquests plàstics i microplàstics, així com investigar el seu origen.
9. Santa Anna Team
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Col·legi Santa Anna
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Gerard Ambròs Boira
Nom dels i les components de l'equip: Alejandro Carvajal, David Olmo, Nicolás Sampedro, Kexuan Chen, Guillem Carrera, Ana Pestaña, Alejandra Flores, Eduard Tavernilla, Àngel Amat, Gerard Jacobs i Walid Houyah (Suplent)
Títol del Projecte d'Innovació: T.R.I.T.O. - Tecnologia Robòtica d'Intervenció i Tractament Oceànic
Breu resum del Projecte d'Innovació: Es tracta d'un sistema automatitzat de recollida de residus plàstics. El projecte consta de 3 parts, el sistema de propulsió que s'encarrega de la navegació i detecció d'obstacles. El sistema de recollida de residus i el sistema de classificació, que separa els residus de possible fauna aquàtica que hagi pogut recollir sense voler.
10. Smarties
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Smart School
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Ana Borrell Tiffon
Nom dels i les components de l'equip: Meritxell, Olivia, Paula, Ariadna, Sergio, Arnau, Martí, Adam, Grau i Gerard
Títol del Projecte d'Innovació: Solucionem el problema del punt Nemo
Breu resum del Projecte d'Innovació: El Punt Nemo és el lloc més remot de l’oceà, també conegut com el Pol d’inaccessibilitat del Pacífic. Es troba a uns 2.688 km de qualsevol costa, cosa que el converteix en el punt més llunyà de la terra ferma. Està situat al sud de l’oceà Pacífic, entre Amèrica del Sud, Nova Zelanda i l’Antàrtida.
Per què és important?
1. Ubicació remota: És tan aïllat que els humans més propers solen ser els astronautes de l’Estació Espacial Internacional, que orbita la Terra a uns 400 km d’altitud.
2. Cementiri espacial: El Punt Nemo s’utilitza sovint com a “cementiri espacial”, ja que moltes restes de satèl·lits i naus espacials desactivades es desorbiten i es fan caure en aquest punt per minimitzar el risc per a la humanitat i el medi ambient terrestre.
Quin és el problema amb el Punt Nemo?
1. Acumulació de deixalles espacials: Tot i que les restes que cauen solen desintegrar-se en gran part a l’atmosfera, algunes poden arribar al fons marí, afegint deixalles al medi oceànic.
2. Contaminació oceànica: Tot i la seva remota ubicació, l’oceà al voltant del Punt Nemo no està exempt de la contaminació global. Plàstics, microplàstics i altres residus arribats per corrents oceàniques poden afectar la biodiversitat marina d’aquesta zona aparentment aïllada.
3. Impacte en l’ecosistema: Malgrat ser una regió poc estudiada, els científics creuen que la contaminació humana podria alterar aquest ecosistema únic, amb possibles conseqüències desconegudes.
El Punt Nemo simbolitza tant la vastitud i l’aïllament del nostre planeta com l’impacte global de les activitats humanes, fins i tot en llocs aparentment inaccessibles.
11. Oro's OG
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut Joan Oró
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Mercè Lara
Nom dels i les components de l'equip: Ferran Giné, Pol Guàrdia, Narcís Vitores, Alex Arcos, Nil Aguilar, Guerau Agustí, Roger Jaimejuan i Yeray Ortega
Títol del Projecte d'Innovació: Solució als minivessaments de combustible al mar
Breu resum del Projecte d'Innovació: Ens preocupen els vessaments de petroli, però trobar-hi solució ens sembla molt difícil i fora del nostre abast... però i si podem solucionar els possibles vessaments de combustible de petites embarcacions de pesca o de lleure?
12. Aitomakers2.0
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Escola Francesc Feliu
Població: Aitona
Nom de l'entrenador/a: Marc Palau Jové
Nom dels i les components de l'equip: Israa, Carlos, Iman, Oussama, Derek, Jaume, Martina i Adam
Títol del Projecte d'Innovació: Mostres marines
Breu resum del Projecte d'Innovació: Ens em centrat en trobar una solució per poder recollir mostres del fons marí i que puguin ser recuperades a l'exterior amb el menor deteriorament possible, intentant mantenir la temperatura de l'aigua dintre la càpsula contenidora de les mostres i així permetre mantenir en vida els sers que s'hi puguin trobar per poder-ne fer una millor anàlisi.
13. Episcopal
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Col·legi Episcopal
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Xavier
Nom dels i les components de l'equip: Ashley Maradiaga, Ivan Muñoz, Justin Mangea, Ivan Blanco, Nil Antó, Sten Sendrós, Pol Ribé, Pau Quella, Adrià Morillas i Marc Nieto
Títol del Projecte d'Innovació: Scubigloo: Refugi d'emergència submarí desmuntable per a la pràctica del submarinisme
Breu resum del Projecte d'Innovació: El nostre projecte és tracta d'una campana de busseig desmuntable per a tenir un refugi d'emergència en cas de mal funcionament dels equips de respiració autònoma en la pràctica del submarinisme
14. ADS SEABOTIX
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut Els Planells
Població: Artesa de Segre
Nom de l'entrenador/a: Jordi Trilla i Montse Miralles
Nom dels i les components de l'equip: Carla Balagué Clar, Lucas Gabriel de Araujo Almeida, Júlia Fontanet Mallol, Maximilian Gherghinoiu Tamas, Martina Giurgi Novau, Sol Markis Llobet, Nicoleta Nicolaev Popovici, Anna Prociuc, Nesrine Rabah Aberkane i Kristiyan Vladimirov Stoyanov
Títol del Projecte d'Innovació: D'Artesa al mar
Breu resum del Projecte d'Innovació: Hem estat treballant la manera de disminuir la contaminació de l'aigua que arriba al riu i del riu al mar. Les nostres depuradores no tenen la capacitat d'eliminar els microplàstics, els olis, els detergents, cremes corporals i altres components que en petites quantitats aboquem a l'aigua i que acaben al mar i incrementant el seu estat de contaminació. Proposem formes perquè l'aigua que arriba als nostres rius siguin més netes i facin els mars més sostenibles.
15. TERRESBOT
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Institut Terres de Ponent
Població: Mollerussa
Nom de l'entrenador/a: Oriol Junyent i Balasch
Nom dels i les components de l'equip: Sofia Piza, Nizar Kahlayene, Mohamed Louhabi, Omar Souti, Biel Perez i Imram Fakir
Títol del Projecte d'Innovació: De la brossa a la vida. Reciclatge blau
Breu resum del Projecte d'Innovació: Després de molta investigació, hem decidit de fer una màquina de reciclar ampolles de plàstic. Les agafarem i en farem fil per impressores 3D! Així podrem tornar a utilitzar-les i donar-hi una segona vida!
16. Submergidàs
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Escola Frederic Godàs
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Gerard Ferrer
Nom dels i les components de l'equip: Aurembiax, Eladi, Júlia, Adrià, Carlota, Niko, Carla, Jan, Pau i Laura
Títol del Projecte d'Innovació: Algues & pagesia
Breu resum del Projecte d'Innovació: Els alumnes de 6è de l'escola Frederic Godàs hem dissenyat un projecte d'innovació per tal d'aprofitar les algues invasores que arriben a les costes mediterrànies. En primer lloc, ens hem informat sobre els diferents tipus d'algues i després vam pensar com aprofitar aquestes algues marítimes al camp lleidatà. Hem pensat i dissenyat una màquina que asseca aquesta alga i en fa farratges per la ramaderia, per tal de reduir el consum d'aigua per a farratges per la ramaderia: com el panís i l'alfals.
17. VEMO LEGO DIVERS
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Vedruna Mollerussa
Població: Mollerussa
Nom de l'entrenador/a: Josep Pampalona i Àngel Solana
Nom dels i les components de l'equip: Abril Ramos Petit, Aran Soldevila Torres, Aleix Baró Riera, Denís Castañé Galanov, Jan del Olmo Gutierrez, Emma Visa Ruiz, Emma Mas Gómez, Ainoa Padilla Cano, Paula Roset Fernandez i Nicole Maria Totoian
Títol del Projecte d'Innovació: Disseny d’un robot subaquàtic per l’estudi dels mesopelàgics
Breu resum del Projecte d'Innovació: L’Arturo, un investigador del CSIC, necessita ajuda per investigar uns éssers misteriosos del fons del mar. Serem capaços de resoldre les seves necessitats?
18. EPIC LEGO BULLS
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: La Salle Mollerussa
Població: Mollerussa
Nom de l'entrenador/a: Oscar Oromí i Montagut
Nom dels i les components de l'equip: Alba Valios, Àlex Montoro, Arnau Aixalà, Arnau Clop, Engelbert Magriñà, Meryam Ospina, Núria Cordoba, Pere Jiménez i Gerard Gómez
Títol del Projecte d'Innovació: INDUBOT
Breu resum del Projecte d'Innovació: Mollerussa és una ciutat d'interior, així que el nostre projecte innovador subaquàtic el durem a terme a l'Estany d'Ivars. Hem dissenyat, construït i estem utilitzant INDUBOT per monitoritzar a distància diferents paràmetres mediambientals relacionats amb la contaminació del medi subaquàtic. El nostre robot submarí captura dades a temps real, a diferents profunditats i localitzacions, de forma autònoma i les envia a llargues distàncies per que siguin recollides i utilitzades en el control de la contaminació de l'Estany d'Ivars.
19. ROBOTECH
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Robotech
Població: Mollerussa
Nom de l'entrenador/a: Xavier Perera
Nom dels i les components de l'equip: Marc Perera, Àlex Casanovas, Àneu Tarragó, Julià Domingo, Oriol Roure, Abril Armengol i Sergi Civit.
Títol del Projecte d'Innovació: BOOTTLER “No more plastic in the oceans”
Breu resum del Projecte d'Innovació: L’equip Robotech de Mollerussa està format per nois i noies de diferents edats i instituts. Després de mesos de treball, visites i converses amb experts que treballen en els oceans, han decidit presentar una solució que permeti minimitzar la presència de plàstics als oceans. Cal tenir present, que aquests són responsables de malmetre els ecosistemes com també de dificultar les investigacions dels exploradors dels oceans.
20. Hummerheads
Nom del centre educatiu, institució o empresa al que representeu: Col·legi El Carme
Població: Lleida
Nom de l'entrenador/a: Josep Farré i Pediguer
Nom dels i les components de l'equip: Adrià Jiménez, Denis Traciuc, Roger Bifet, Cèlia Queralt, Marc Blanco i Oriol Mingorance
Títol del Projecte d'Innovació: Turbospin
Breu resum del Projecte d'Innovació: Turbospin vol reduir la quantitat de residus que arriben al mar, especialment tovalloletes humides. Turbospin ha creat una peça per posar-se a la sortida dels col·lectors que acaben en el mar quan els sistemes de depuració de les diferents poblacions es veuen saturats i obren aquests col·lectors com a solució d'emergència. Aquest fet cada vegada es produeix amb més freqüència per les pluges intenses, conseqüència del canvi climàtic que vivim.