FLL 2020 - 9a Edició
Descarregar PdfInformació general
El dissabte 29 de febrer el campus de cappont de la Universitat de Lleida ha acollit la 9a edició del torneig classificatori de la FIRST LEGO League (FLL), adreçada a nois i noies d'entre 10 i 16 anys, i, per cinquè cop l'edició de la Jr. FIRST LEGO League Jr. (FLL Jr), adreçada a joves de 6 a 9 anys. En aquesta edició també es va incorporar a la jornada la FLL Discovery per a nens i nenes de 4 a 6 anys!
L'Escola Politècnica Superior aposta, des de l'any 2012, per aquesta activitat amb l'objectiu de crear un entorn global que permeti apropar als nois i noies al món de la tecnologia, la informàtica i la robòtica i així afavorir les vocacions científiques-tecnològiques.
La tecnologia és un element clau de futur tant pel que fa a la projecció laboral dels nostres joves com per a la captació de talent a les empreses tecnològiques. Les tecnologies emergents estan canviant el paisatge del mercat laboral a una velocitat de vertigen i l'impacte de les TIC en l'economia no para de créixer. La Comissió Europea ha pronosticat la creació de més de 500.000 llocs de treball de l'àmbit tecnològic a Europa abans de l'any 2022 i, en un període de temps similar, el Departament de Treball dels Estats Units en preveu una creació al voltant de 1.4 milions. Aquests nous llocs de treball lligats a les TIC requeriran professionals amb una formació específica en l'àmbit informàtic i industrial, i els joves han d'estar preparats per afrontar-los amb creativitat, vocació d'innovació, dinamisme i rendiment empresarial, per a tot l'espectre de sectors, ja que les TIC són claus tant en els sectors més purament tecnològics, però també en els àmbits de caràcter més social, sanitari o de disseny i comunicació, per exemple.
Però la realitat és ben diferent: el nombre de nois i noies que estudien titulacions universitàries de l'àmbit tecnològic no creix al mateix ritme que unes ofertes del sector que no paren d'augmentar. Aquesta realitat ens porta a preguntar-nos perquè està passant? Com podem canviar aquesta tendència? Des de l'EPS creiem que la resposta depèn de despertar les vocacions digitals entre els nostres joves, trencant estereotips de gènere per tal de facilitar la incorporació de les noies a aquest món, actualment dominat pels homes i incorporant continguts tecnològics, TIC i matemàtics tant a les etapes de primària com a secundària, repensant les estratègies educatives per preparar els joves per les professions del segle XXI, en un entorn eminentment digital i tecnològic. I en aquest sentit creiem que experiències com la FLL compleixen perfectament aquests objectius i són pal de paller en aquesta futura incorporació dels joves al món laboral tecnològic que en els anys vinents generaran uns canvis inimaginables en camps com la robòtica, la computació, la nanotecnologia, la comunicació, l'energia o la sostenibilitat, ...
La FLL és una competició de caràcter lúdic i acadèmic que es va realitzant des de l'any 1988 als Estats Units, des d'aleshores el programa ha crescut ràpidament fins a convertir-se en un programa internacional de gran èxit.
La competició FLL de Lleida d'enguany compta amb la participació de 46 equips (30 de FLL, 14 de FLL Jr. i 2 de Discovery FLL) integrats per 358 joves de 32 col·legis i instituts de les comarques de Lleida, Osca, Barcelona i Andorra. D'aquests, 204 són nois i 154 noies, el que suposa que el 57% dels participants són nois.
En aquesta edició de la FLL el repte CITY SHAPER, ha obligat als equips a observar com les ciutats i els edificis creixen, evolucionen i canvien. A pensar en solucions noves i innovadores per construir un entorn on viure i treballar que perduri en el temps, utilitzant les eines i la tecnologia d'avui. Els equips han hagut de realitzar un Projecte d'Innovació per a resoldre un problema real. A més, han construït i programat un robot autònom utilitzant la tecnologia LEGO MINDSTORMS i/o SPIKE Prime per resoldre les missions del Joc del Robot mentre treballen els Valors FIRST. Aquests projectes s'han exposat durant tot el matí a l'EPS; 7 sales de tribunal on 4 jutges experts han escoltat les explicacions dels participants, han aclarit dubtes i, finalment han valorat els projectes, la seva presentació i els valors FLL.
Pel que fa a la FLL Jr. el repte, BOOMTOWN, els va proposar una ciutat on explorar les necessitats i els reptes de la comunitat. Observant el seu entorn, han fet servir la imaginació per resoldre un problema i crear un edifici on sigui més fàcil i agradable viure-hi i també conviure amb els altres. Els equips han investigat sobre una problemàtica real i després han construït un model/maqueta fet a partir d'elements LEGO amb una part motoritzada que han presentat davant dos tribunals de tres jutges experts en presentacions de 15 minuts.
Cal destacar l'esforç dels mateixos participants (alumnes, professorat/entrenadors i centres), de les institucions (Escola Politècnica Superior, Consell Social i Vicerectorat d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL) de les administracions (Ajuntament de Lleida i Diputació de Lleida) i de les empreses, tan patrocinadores: SEMIC, IFR, GFT, LLEIDA.NET, INDRA, ENGIJOC, PLUS FRESC, GRUP MESTRE, com col·laboradores: Mc Donald's Lleida, Frutas Bean, Invelon technologies i Lleida TV, implicades a l'hora d'afrontar i assumir la realització d'un esdeveniment d'aquesta magnitud que, en aquesta edició ha aconseguit mobilitzar unes 1.500 persones aproximadament.
Aquest any la FLL incorpora una gran novetat: LLeida TV hi ha retransmès en rigorós directe tota la FIRST LEGO League de Lleida ... Núria Sirvent i Òscar Fernández ens faran viure l'emoció de la competició en una emissió de més de sis hores de retransmissió en directe i per streaming a tot el món de la competició de robòtica i tecnologia educativa des de Lleida! Núria Sirvent ha estat l'encarregada d'entrevistar a plató a una bona colla de participants, organitzadors, patrocinadors i autoritats diverses, mentre que l'Òscar Fernández ha estat l'encarregat de presentar la part dedicada a la competició de robots davant un Auditori del CCCT entregat!
La FLL és una competició internacional i a nivell mundial, més de 320.000 nens, nenes i joves de 10 a 16 anys, de 100 països han participat en algun dels 1.450 esdeveniments d'aquesta edició de FIRST LEGO League (FLL), la major competició internacional de robòtica per a estudiants del món. A la FLL Jr.hi han participat més de 169.000 nens i nenes de 50 països!
A Espanya s'han celebrat 40 tornejos FIRST LEGO League a 32 ciutats amb més de 17.500 participants. Els 3 equips premiats com a guanyadors a la fase local de Lleida celebrada avui, Sermelegos, Underground Construction i ADS 1r 2a, seran els equips representants de Lleida a la Gran Final FIRST LEGO League Espanya que se celebrarà el 28 i 29 de març de 2020 a Santa Cruz de Tenerife. En aquesta Final Nacional, aquests equips i la resta de participants, optaran a classificar-se per algun dels nombrosos Tornejos Internacionals FIRST LEGO League: el FIRST Championship i els Open Championships, que enguany són:
- WORLD FESTIVAL– Detroit, Michigan (EEUU) – 29/04-02/07/2020
- FIRST LEGO League Open International - Nagoya (Japón) - 7-10/05/2020
- FIRST LEGO League Open International Greece - Tesalonica (Grecia) - 13-16/05/2020
- FIRST LEGO League Razorback Invitational – Arkansas (EEUU) – 14-17/05/2020
- FIRST LEGO League Open International Brasil– Río de Janeiro (Brasil) – 26-28/06/2020
- FIRST LEGO League Asia Pacific Open Invitational – Sidney (Australia) – 03-05/07/2020
Molta sort a tots tres!
També volem destacar la qualitat de les activitats complementàries que en aquesta edició s'han muntat pera las visitants i els acompanyants. Unes activitats gratuïtes que van des de la tradicional Ludoteca i el circuit de cotxes elèctrics de Mestre, a un taller de robòtica de la mà de l'empresa Engijoc, una exposició d'impressió 3D de l'empresa Intech 3D, a la gran novetat d'enguay: un taller de Realitat Virtrual i Realitat Augamentada coorganitzat per Invelon tecnologies i l'Escola Politècnica Superior que ha fet gaudir als més petits ... i als més grans!
Finalment cal destacar que en aquesta edició s'ha registrat el major nombre de voluntaris de la FLL Lleida: 135 persones, moltes vinculades a la Universitat de Lleida (PDI, PAS i alumnat) han treballat des de les 7 del matí per aconseguir que la FLL 2020 sigui un èxit! Gent entusiasta, responsable i compromesa que gaudeix treballant amb els més joves amb l'objectiu de fer de la FLL una experiència inoblidable per als equips.
El conjunt de tasques principals que han desenvolupat aquests voluntaris són:
- Àrbitres: controlen el joc dels robots en les taules de competició.
- Jutges: valoren el projecte científic, la integració dels valors FLL per part dels equips, etc.
- Informació i Espais: Donen Informació al públic i controlen les entrades i sortides dels espais durant el torneig.
- Floaters FLL i FLL Jr: acompanyen els equips durant tot el torneig per assegurar-se que arriben a temps a les diferents activitats i que tenen tot el que necessiten.
- Monitors de Lleure: gestionen i dinamitzen els tallers i la Ludoteca per als més petits.
- Muntatge de kits: Són els encarregats de muntar els kits de les taules de competició i la zona de PIT i s'asseguren que es mantenen en bon estat durant tota la jornada i en garanteixen una recollida ordenada i adequada del material de competició.
- Voluntari general: encarregats del muntatge i desmuntatge general i d'ajudar en tot allò que faci falta.
Reunió d'experts
Com ja és habitual a la FLL de Lleida l'Escola Politècnica Superior de la UdL va organitzar ahir, a la sala de Graus de l'Escola, una reunió amb experts amb l'objectiu de facilitar assessorament als equips participants respecte al repte de la FLL.
En aquesta reunió d'experts per als equips participants en la fase local de Lleida, hi van participar de forma presencial vora 30 persones. Així mateix, com la reunió es va retransmetre per streaming va poder seguir-se per molts més participants.
Els col·legis i instituts que van participar, en directe o via streaming, en la reunió van ser: INS Gili i Gaya, Col·legi Santa Ana, INS Joan Oró, INS la Mitjana, Jesuïtes Claver Lleida, Escola Camps Elisis, INS Ronda i Col·legi Episcopal de Lleida, Escola Francesc Feliu d'Aitona, La Salle i INS Terres de Ponent de Mollerussa, INS de La Pobla de Segur, Vedruna Balaguer, INS Ermengol IV de Bellcaire d'Urgell, INS Alpicat, INS Els Planells d'Artesa de Segre, Vedruna El Carme de Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) i Institut Badia i Margarit d'Igualada (Barcelona).
Enguany el repte "City Shaper" ens planteja un munt d'oportunitats no només per a treballar amb els equips sinó a més per pensar en el nostre futur a migtà i curt termini. Les ciutats s'estan remodelant per a ser molt més sostenibles a la vegada que amables amb els seus habitants. I aquí són els joves els que de ben segur aportaran noves idees.
Els ponents convidats a la reunió van ser:
- Dra. Carme Bellet. És membre de la Càtedra Unesco d'Estudis Urbans Territorials i Ciutats Intermèdies. Professora del Grau de Geografia i Ordenació del Territori és experta en Paisatge, territori, societat i Geografia Urbana.
- Dra. Lidia Rincón. És membre del grup de recerca en Sostenibilitat en Energia, Maquinària i Edificis de la UdL. Professora i Coordinadora del Grau d'Arquitectura Tècnica i Edificació a més de ser d'Arquitecta consultora en construcció sostenible i eficiència energètica.
Els participants van escoltar el punt de vista professional sobre el repte d'aquesta edició de la competició internacional de robòtica FIRST LEGO League, van resoldre dubtes, van rebre l'assessorament dels experts i van presentar la seva proposta prèvia per que es valorés.
Si voleu veure tota la sessió, podeu accedir a la reunió d'experts completa des d'aquest enllaç: GRAVACIÓ DE LA REUNIÓ D'EXPERTS FLL 2020
Programa
Programa FLL Lleida 2020
Participants
Participants FLL
- ROBOVIANA- Escola Príncep de Viana - Lleida
- TERRESBOT- Institut Terres de Ponent - Mollerussa (Lleida)
- LEGO HEROES- Institut Ciutat de Balaguer - Balaguer (Lleida)
- Fraga Lego Builders - Colegio Santa Ana - Fraga (Huesca)
- Robotics- Escola Camps Elisis - Lleida
- CCIP Mollebótics- Vedruna Mollerussa - Mollerussa (Lleida)
- Avinganya- Institut Seròs - Seròs (Lleida)
- #Els Tabolls- Escola Francesc Feliu - Aitona (Lleida)
- Engitectes- Institut Maria Rúbies - Lleida
- Cooltainers Jesuïtes Lleida- Jesuïtes Lleida-Col·legi Claver - Lleida
- Oro's Rookies- Institut Joan Oró - Lleida
- STEM Pallars- STEM PALLARS - La Pobla de Segur (Lleida)
- Community Builders- IES Ermengol IV - Bellcaire d'Urgell (LLeida)
- IRR3PARABL3S- Institut d'Alpicat - Alpicat (Lleida)
- BossConstructor- Col·legi El Carme - Lleida
- MATER LIGHTER- Col·legi Mater Salvatoris - Lleida
- Joan XXIII Lego Team- Escola Joan XXIII - Lleida
- MITJANA ROBOTICS- Institut La Mitjana - Lleida
- Santa Anna Team- Col·legi santa Anna - Lleida
- Sermelegos- Col·legi Sant Ermengol - Andorra La Vella (Andorra)
- The Revolutionaries- FEDAC Guissona - Guissona (LLeida)
- Magranopolis- Escola Institut Magraners - Lleida
- AGORA - Agora Internacional School - Sant Esteve Sesrovires (Barcelona)
- ADS 1r 2a- Institut Els Planells - Artesa de Segre (Lleida)
- Èpic Lego Bulls- La Salle Mollerussa - Mollerussa (Lleida)
- Underground Construction - Escola Montagut - Vilafranca del Penedès (Barcelona)
- FLL Màrius Torres- Institut Màrius Torres - Lleida
- Owners of Future- Vedruna Balaguer - Balaguer (Lleida)
- RONDADESIGNERS- Institut Ronda - Lleida
- 5marTGili- Institut samuel Gili i Gaya - Lleida
Participants FLL Junior
- AV Super Robots- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- AV ROBOXICS- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- AV Les Minirobots- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- AV ABA- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- AV MIP- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- AV Energy- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- AV Robofriends- Escola Mossèn Albert Vives - La Seu d'Urgell (Lleida)
- Biofedacs- FEDAC Guissona - Guissona (Lleida)
- LegoWorld- FEDAC Guissona - Guissona (Lleida)
- S-TEAM (Santa Anna's TEAM)- Col·legi Santa Anna - Lleida
- MR. BEAM- Col·legi Santa Anna - Lleida
- VEDRUNA TÀRREGA A - Vedruna Tàrrega - Tàrrega (Lleida)
- VEDRUNA TÀRREGA B- Vedruna Tàrrega - Tàrrega (Lleida)
- Els Metges- Sant Climents
Participants FLL Discobery
1. Grup Súper Lego - FEDAC Guissona - Guissona (Lleida)
2. Guissona Lego - FEDAC Guissona - Guissona (Lleida)
Premiats
Premiats FLL
Després d'un matí ple d'emocions, rialles, una mica de tensió i molta tecnologia i d'acord amb els criteris de puntuació establerts per la FLL, un cop valorades les dues activitats principals dels equips (la competició de robots i la presentació del projecte científic) i d'altres aspectes emmarcats en la categoria de valors FLL (companyonia, treball en equip, intervenció de l'entrenador, etc) els jutges de la FLL, després d'una llarga deliberació, ha decidit atorgar els següents premis:
- SERMELEGOS > 1r Premi Fundació Scentia al Guanyador, que ha lliurat el Sr. Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida
- UNDERGROUND CONSTRUCTION > 2n Premi Paeria al Guanyador, que ha lliurat la Sra, Sandra Castro, Regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Lleida
- ADS 1r 2a > 3r Premi Diputació de Lleida al Guanyador, que ha lliurat el Sr. Ferran Accensi, vicepresident de la Diputació de Lleida
- FLL MÀRIUS TORRES > 1r premi Semic als Valors FIRST LEGO League, que ha lliurat el Sr. Alvaro Perera, Director Digital Business de Semic
- JOAN XXIII LEGO TEAM > 2n premi PlusFrésc als Valors FIRST LEGO League, que ha lliurat el Sr. Carles Hurtado, director d' innovació i projectes de PlusFrésc
- COMMUNITY BUILDERS > 1r premi Dragados al Projecte d'Innovació, que ha lliurat el Sr. Javier Bravo, jefe de grupos de Dragados
- THE REVOLUTIONAIRES > 2n Premi Indra al Projecte d'Innovació, que ha lliurat el Sr. Roberto Raluy, gerent d'Indra a Lleida
- CCIP MOLLEBÒTICS > 1r Premi IFR al Disseny del Robot, que ha lliurat el Sr. Josep Manel Andrés, director de serveis de IFR
- EPIC LEGO BULL > 2n Premi Mestre al Disseny del Robot, que ha lliurat el Sr, Agustí Mestre, gerent de Mestre
- SERMELEGOS > 1r Premi GFT al Comportament del Robot, que ha lliurat el Sr. Josep Ramon Freixanet, director executiu de GFT
- OWNERS OF THE FUTURE > 2n Premi Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària UdL al Comportament del Robot, que ha lliurat el Sr. Joan Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL
- MATER LIGHTER > Premi Consell Social UdL a l'Emprenedoria, que ha lliurat el Sr. Francesc Giné, vicrector d'Ordenació Acadèmica de la UdL
- ROBOVIANA > Premi Robotix a les Joves Promeses, que ha lliurat la Sra. Magda valls, directora de l'EPS
- UNDERGROUND CONSTRUCTION > Premi Lleida.net a l'Entrenador, que ha lliurat el Sr. Jordi Ramon Piñol, director tècnic de Lleida.net