Informació general
Descarregar PdfAl febrer del 2013 l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida va organitzar, per segon cop a Lleida, un dels els tornejos classificatoris de FIRST LEGO League. Una activitat dirigida a joves d’entre 10 i 16 anys dividida en dues parts. La primera és un projecte científic al voltant d’un tema que constitueix un desafiament real en la societat actual. La segona part, consisteix en un torneig de robòtica, en el que, robots fabricats pels mateixos nens i nenes a partir de peces de LEGO Mindstorms, han de realitzar una sèrie de missions en un temps i condicions limitades.
L’Escola Politècnica Superior es va realitzar la primera reunió informativa de la segona edició de la FIRST LEGO League Lleida adreçada tant als 16 centres que ja van participar en la primera edició, com a nous centres interessats a entrar a formar part de l’event. Finalment van assistir un total de 19 centres representats, en la seva majoria, pel seu professorat de tecnologia.
El director de l’Escola Politècnica Superior, Francesc Giné, va donar la benvinguda als participants. Seguidament, el professor de l’EPS i cap d’arbitres i jutges de la FLL Lleida, Josep Lluís Lérida, va dur a terme una explicació general del que és la FLL, com s’organitzen els tornejos (el projecte científic, el projecte tècnic i els valors FLL), els premis, … i va donar pas a una demostració pràctica del comportament d’un robot a càrrec d’en Xavier Claveria i en Juli, entrenador i membre de l’equip Epis Lego Factory, del Col·legi Episcopal de Lleida que va participar en la primera edició i va aconseguir el premi SEMIC a les Joves Promeses.
Un cop finalitzada la demostració del robot a taula, Fernando Guirado, responsable de la fase local de Lleida de la FLL, va facilitar dades de valoració dels participants respecte criteris sobre certes questions proposades als participants de la primera edició de la FLL a Lleida (augment de la capacitat de creació i innovació, millora en la resolució de problemes, augment de les habilitats d’investigació, millora en conceptes com la presentació en públic i la comunicació, millora en aspectes com són el treball en equip, l’autoestima i la capacitat de planificació, …). Així mateix va oferir dades sobre participació i impacte social tan de les fases locals, com nacionals i internacionals. Va finalitzar la seva intervenció explicant breument les novetats previstes per l’edició del 2012, centrada en el desafiament “Senior Solutions”.
Finalment el torn de paraula va correspondre a en Carlos Mateo, entrenador de l’equip The Santperencs, guanyadors dos anys consecutius del Campionat d’Espanya i, en conseqüència, representats de l’Estat en les finals mundials de la FLL disputades als Estats Units, on van aconseguir uns meritoris 10è i 12è lloc, respectivament. The santperencs són un grup de nois de sant Pere de Torelló, una població de poc més de 2400 habitants que, amb treball i il·lusió han aconseguit en tan sols 5 anys situar-se a l’èlit de la competició a nivell mundial. Justament, sobre aquestes experiències en la FLL fruit del treball, la responsabilitat, l’esperit de superació, de passar-ho bé, són sobre les que va parlar en Carlos Mateo