Informació general FLL Igualada 2020
Descarregar PdfDe la mà de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Ajuntament d'Igualada, la ciutat d'Igualada va celebrar el dissabte 7 de març, la tercera edició del torneig classificatori de la FIRST LEGO League i Jr. FIRST LEGO League Jr., adreçada a joves de 6 a 9 anys.
La FIRST LEGO League és una competició de caràcter lúdic i acadèmic que es ve realitzant des de l’any 1988 als Estats Units, des d’aleshores el programa ha crescut ràpidament fins a convertir-se en un programa internacional de gran èxit.
La competició FLL d'Igualada va comptar enguany amb la participació de 18 equips FLL i 6 equipsFLL Jr. amb més de 180 joves de 16 col·legis i instituts prinicipalment de les comarques de Barcelona, però també d'Andorra, Lleida o Tarragona.
L'Escola Politècnica Superior aposta per aquesta activitat amb l'objectiu de crear un entorn global que permeti apropar als nois i noies al món de la tecnologia, la informàtica i la robòtica i així afavorir les vocacions científiques-tecnològiques.
La tecnologia és un element clau de futur tant pel que fa a la projecció laboral dels nostres joves com per a la captació de talent a les empreses tecnològiques. Les tecnologies emergents estan canviant el paisatge del mercat laboral a una velocitat de vertigen i l'impacte de les TIC en l'economia no para de créixer. La Comissió Europea ha pronosticat la creació de més de 500.000 llocs de treball de l'àmbit tecnològic a Europa abans de l'any 2022 i, en un període de temps similar, el Departament de Treball dels Estats Units en preveu una creació al voltant de 1.4 milions. Aquests nous llocs de treball lligats a les TIC requeriran professionals amb una formació específica en l'àmbit informàtic i industrial, i els joves han d'estar preparats per afrontar-los amb creativitat, vocació d'innovació, dinamisme i rendiment empresarial, per a tot l'espectre de sectors, ja que les TIC són claus tant en els sectors més purament tecnològics, però també en els àmbits de caràcter més social, sanitari o de disseny i comunicació, per exemple.
Però la realitat és ben diferent: el nombre de nois i noies que estudien titulacions universitàries de l'àmbit tecnològic no creix al mateix ritme que unes ofertes del sector que no paren d'augmentar. Aquesta realitat ens porta a preguntar-nos perquè està passant? Com podem canviar aquesta tendència? Des de l'EPS creiem que la resposta depèn de despertar les vocacions digitals entre els nostres joves, trencant estereotips de gènere per tal de facilitar la incorporació de les noies a aquest món, actualment dominat pels homes i incorporant continguts tecnològics, TIC i matemàtics tant a les etapes de primària com a secundària, repensant les estratègies educatives per preparar els joves per les professions del segle XXI, en un entorn eminentment digital i tecnològic. I en aquest sentit creiem que experiències com la FLL compleixen perfectament aquests objectius i són pal de paller en aquesta futura incorporació dels joves al món laboral tecnològic que en els anys vinents generaran uns canvis inimaginables en camps com la robòtica, la computació, la nanotecnologia, la comunicació, l'energia o la sostenibilitat, ...
La FLL és una competició de caràcter lúdic i acadèmic que es va realitzant des de l'any 1988 als Estats Units, des d'aleshores el programa ha crescut ràpidament fins a convertir-se en un programa internacional de gran èxit.
En aquesta edició de la FLL el repte CITY SHAPER, ha obligat als equips a observar com les ciutats i els edificis creixen, evolucionen i canvien. A pensar en solucions noves i innovadores per construir un entorn on viure i treballar que perduri en el temps, utilitzant les eines i la tecnologia d'avui. Els equips han hagut de realitzar un Projecte d'Innovació per a resoldre un problema real. A més, han construït i programat un robot autònom utilitzant la tecnologia LEGO MINDSTORMS i/o SPIKE Prime per resoldre les missions del Joc del Robot mentre treballen els Valors FIRST. Aquests projectes s'han exposat durant tot el matí a l'EPS; 7 sales de tribunal on 4 jutges experts han escoltat les explicacions dels participants, han aclarit dubtes i, finalment han valorat els projectes, la seva presentació i els valors FLL.
Pel que fa a la FLL Jr. el repte, BOOMTOWN, els va proposar una ciutat on explorar les necessitats i els reptes de la comunitat. Observant el seu entorn, han fet servir la imaginació per resoldre un problema i crear un edifici on sigui més fàcil i agradable viure-hi i també conviure amb els altres. Els equips han investigat sobre una problemàtica real i després han construït un model/maqueta fet a partir d'elements LEGO amb una part motoritzada que han presentat davant dos tribunals de tres jutges experts en presentacions de 15 minuts.
Cal destacar l’esforç dels mateixos participants (alumnes, professorat/entrenadors i centres), però també el de les institucions
- Escola Politècnica Superior
- Consell Social UdL
- Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària UdL
- Campus Igualada-UdL
les administracions:
i el de les empreses patrocinadores i col·laboradores:
- Comercial Godo SL
- Leather Quimica SLU
- EVVO - Pep Valls Estudi
- Trilogi
- MPM
- Amida 4 enginyeria SL
- Curtidos Badia SA
- Tic Anoia
implicades alhora d’afrontar i assumir la realització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud que, en la segona edició va aconseguir mobilitzar unes 500 persones.
A nivell mundial, més de 320.000 nens, nenes i joves de 10 a 16 anys, de 100 països participaran en algun dels 1.450 esdeveniments previstos en aquesta edició de FIRST LEGO League (FLL), la major competició internacional de robòtica per a estudiants del món. A la FLL Jr. Hi participen més de 169.000 nens i nenes de 50 països!
A Espanya es celebraran 40 tornejos FIRST LEGO League en 32 ciutats i amb més de 17.500 participants. Els Premis al Guanyador dels Tornejos Classificatoris FLL donen accés a la Gran Final FIRST LEGO League Espanya se celebra el 28 i 29 de març de 2020 a Santa Cruz de Tenerife, Tenerife.
Els Tornejos Internacionals FIRST LEGO League són el FIRST Championship i els Open Championships. Cada any s’organitzen a diferents ciutats del món i el nombre de places varia! Els Tornejos Internacionals als quals podran anar els equips espanyols en el Repte IN ORBIT són:
- WORLD FESTIVAL– Detroit, Michigan (EEUU) – 29/04-02/07/2020
- FIRST LEGO League Open International - Nagoya (Japón) - 7-10/05/2020
- FIRST LEGO League Open International Greece - Tesalonica (Grecia) - 13-16/05/2020
- FIRST LEGO League Razorback Invitational – Arkansas (EEUU) – 14-17/05/2020
- FIRST LEGO League Open International Brasil– Río de Janeiro (Brasil) – 26-28/06/2020
- FIRST LEGO League Asia Pacific Open Invitational – Sidney (Australia) – 03-05/07/2020